Pierożki z Ricottą i szpinakiem w serowym sosie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pierożki z Ricottą i szpinakiem w serowym sosie

  • 30 min

Składniki:

  • 450g szpinaku
    250g sera Ricotta
    4 ziemniaki
    pęczek szczypiorku
    100 ml śmietanki
    40g fety
    500g mąki wrocławskiej
    gorąca woda

Pierożki z ricottą i szpinakiem w serowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierożki z Ricottą i szpinakiem w serowym sosie 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Szpinak roztopić w rondelku na łyżce masła, dodać do niego ser Ricotta i przepuszczone przez praskę ziemniaki. Farsz wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    W dużej misce przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i wlewać po troszku gorącą wodę - energicznie wyrabiać ciasto ( mąka się zaparza i po ugotowaniu pierożki są mięciutkie ). Wody tyle alby się ciasto związało i nie kleiło do rąk. ( nie poparzyć się ). Ciasto rozwałkować, wykroić kuflem kółka i nadziewać farszem ( trening czyni mistrza ). Pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody i po wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze z 3 - 5 min.
    Śmietanę wlać do garnuszka, dodać do niej fetę i zagotować do pierwszych bąbelków na wolnym ogniu ( feta się rozpuści ). Można złamać smak i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.
    Pierożki posypać posiekanym szczypiorkiem i polać sosem..............................





    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy