Pierożki ziemniaczane pieczone

0 (0 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    7-8 szt. ziemniaków
    2 jajka
    2 łyżki mąki
    sól
    tłuszcz
    Nadzienie:
    25 dag pieczonego schabu
    1/2 łyżki margaryny
    cebula
    pieprz
    sól
    Inne:
    masło i śmietana do polania

Pierożki ziemniaczane pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki utłuc i dokładnie ucierać,aż utworzy się ciągliwa, jednolita masa. Wbić do niej jajka, wsypać mąkę, osolić i dokładnie wymieszać . W razie czego dodać więcej mąki (wszystko zależy od rodzaju ziemniaka). Rozwałkować na stolnicy posypaną mąką.
  • 2. Mięso przepuścić razem z cebulą przez maszynkę, dodać pieprz, sól, margarynę i dokładnie wymieszać. Ulepić pierożki.
  • 3. Ułożyć na natłuszczonej blasze i upiec w gorącym piekarniku; powinny się ładnie zrumienić. Podawać z polanym masłem i śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy