Pierś alla balsamico

0 (0 ocen)

Mięsko jest kruchutkie, soczyste i aromatyczne,zapraszam:))

Składniki:

  • 450 g piersi z kurczaka
    4 łyżki octu balsamicznego
    sok z 1/2 dużej pomarańczy
    6 gałązek świeżej mięty
    6 gałązek świeżej bazylii
    10-12 gałązek świeżego tymianku
    sól
    świeżo mielony czarnego pieprzu
    2 łyżeczki mąki
    3 łyżki oliwy z oliwek
    około 1 szklanki wody

Pierś alla balsamico - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki marynaty 1. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić na medaliony krojąc pierś pod kątem. Do miski wycisnąć sok ( uważać na pestki), dodać ocet balsamiczny. Zioła umyć, dobrze osuszyć i drobniutko posiekać. Dodać do miski z płynami. Doprawić sola i świeżo mielonym pieprz em. Dobrze wymieszać.
  • dodać kurczaka 2. Wrzucić kurczaka i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła każdy kawałek mięsa. Przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na około 4 godziny.
  • kurczaka obsmażyć 3. Po tym czasie na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć z obu stron każdy kawałek mięsa. Gdy to nastąpi do marynaty, która została w misce dolać 1/2 szklanki wody i wymieszać. Następnie wlać na patelnię i dusić mięso do miękkości. W między czasie w 1/2 połowie wody wymieszać dobrze makę i wlać na patelnię. Dokładnie wymieszać i zagotować. Obiadek gotowy:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy