Pierś kaczki w winno-miodowym sosie

0 (0 ocen)

  • 50 min

smacznie prosto, aromatycznie a zarazem wykwintnie-polecam piers kaczki w winno miodowym siosie:)

  • 50 min

Składniki:

  • 2 sztuki kacze piersi ze skórką
    2
    łyzki płynnego miodu
    około 100 ml wina czerwonego
    2 zabki czosnku
    sól
    pieprz
    suszony tymianek do smaku
    tłuszcz do smazenia

Pierś kaczki w winno-miodowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Kacze piersi naciąć od strony skóry - tak, by powstała ukośna kratka. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i tymiankiem. Mięso włożyć do lodówki na godzine a nawet więcej jesli to mozliwe .

    2. Rozgrzać patelnię o grubym dnie , podsmazyc kacze piersi z obu stron , najpierw skóra ku dołowi a potem odwrotnie.

    3. Po podsmazeniu mięso włozyc do naczynia zaroodpornego skórą do góry, wlac c tłuszcz z patelni , dodac wino i miód, przykryć i wstawić na około 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.Podawac z ulubiona surówka , smacznego!

Porady

mieso mozna zostawic w przyprawach nawet na cała noc

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy