smacznie prosto, aromatycznie a zarazem wykwintnie-polecam piers kaczki w winno miodowym siosie:)
50 min
Składniki:
2 sztuki kacze piersi ze skórką
2
łyzki płynnego miodu
około 100 ml wina czerwonego
2 zabki czosnku
sól
pieprz
suszony tymianek do smaku
tłuszcz do smazenia
Pierś kaczki w winno-miodowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Kacze piersi naciąć od strony skóry - tak, by powstała ukośna kratka. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i tymiankiem. Mięso włożyć do lodówki na godzine a nawet więcej jesli to mozliwe .
2. Rozgrzać patelnię o grubym dnie , podsmazyc kacze piersi z obu stron , najpierw skóra ku dołowi a potem odwrotnie.
3. Po podsmazeniu mięso włozyc do naczynia zaroodpornego skórą do góry, wlac c tłuszcz z patelni , dodac wino i miód, przykryć i wstawić na około 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.Podawac z ulubiona surówka , smacznego!
Porady
mieso mozna zostawic w przyprawach nawet na cała noc
Komentarze