Pierś kurczaka po tatarsku

0 (0 ocen)

Robi wrażenie podczas spotkań rodzinnych.

Składniki:

  • 50 dag mięsa z piersi kurczaka
    10 dag mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    2 łyżki otrąb pszennych
    2 łyżki płatków owsianych
    2 łyżki siemienia lnianego
    1 łyżka sezamu
    sok z 1/2 cytryny
    sól
    mielona ostra papryka
    tłuszcz do smażenia

Pierś kurczaka po tatarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć , osuszyć i pokroić na plastry. Skropić sokiem z cytryny. Natrzeć solą i papryką a następnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić na pół
    godziny.
  • 2. Mąkę przesiać i zmiksować z mlekiem , żółtkami i szczyptą soli tak aby powstało ciasto o konsystencji śmietany.
    Białka ubić na sztywną pianę. Do ciasta dodać otręby , płatki, siemię i sezam, oraz pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • 3. Mięso maczać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
    Podawać zaraz po upieczeniu.

Porady

Można podawać z różnego rodzaju surówkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy