pierś na potrawce z dyni

0 (0 ocen)

  • 40 min

Chude ale dobrze przyprawione mięsko, delikatna potrawka z dyni i kasza to nie tylko smaczny i pożywny obiad ale przede wszystkim duża porcja witamin.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    1 czerwona papryka
    kilka pieczarek
    1 zielona papryka
    300 g miąższu dyni
    szklanka pęczaku
    1 mała cebula
    szczypiorek
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    ostra i słodka papryka
    sól
    pieprz
    olej rzepakowy
    2 ząbki czosnku
    ziele angielskie
    liść laurowy

Pierś na potrawce z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, każdą pierś podzielić na dwa płaty. Natrzeć połową czosnku, solą, pieprzem i papryką w proszku. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki, papryki i dynię. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Lekko posolić, smażyć chwilę po czym zalać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Mięso usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Do potrawki warzywnej dodać czosnek, przyprawić i zagęścić śmietaną. Kaszę ugotować na sypko. Podawać z potrawką i mięsem. Można dodać także surówkę.

Komentarze

Podobne przepisy