Pierś panierowana w orzechach

0 (0 ocen)

  • 40 min

Alternatywa dla panierki z bułki tartej.

  • 40 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka
    szklanka orzechów: pistacje, nerkowce i ziemne
    1 jajko
    3 łyżki startego parmezanu
    przyprawy

    Sałatka:
    sałata lodowa
    młody szpinak
    pomidory koktajlowe
    ogórek
    ser feta
    oliwa

Pierś panierowana w orzechach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś należy pokroić w średniej wielkości kostkę.
    Orzechy zmiksować w blenderze, dodać parmezan i wymieszać.
    Pierś przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Panierować w jajku i orzechach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piec przez około 20 minut (po 10 minutach można przełożyć kawałki na drugą stronę).
  • 3. W tym czasie przygotować sałatkę, warzywa pokroić i wymieszać z sałatą i szpinakiem, polać oliwą.

Porady

Ilość orzechów można zwiększyć, jeśli mamy więcej piersi z kurczaka. Proporcje orzechów zależą od upodobań. Można podawać z pieczonymi ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy