Pierś pieczona w glazurze miodowo-musztardowej

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nie ma chyba osoby która nie lubi piersi z kurczaka czy indyka. U mnie w domu staramy się ją przyrządzać na coraz to różniejsze sposoby. Ostatnio pomyślałam sobie, że warto ją upiec.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka lub indyka
    2 łyżki miodu
    3 łyżki musztardy
    2 łyżki oliwy
    2 duże ząbki czosnku
    sól
    pieprz

Pierś pieczona w glazurze miodowo-musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
    Obsypujemy solą i pieprzem.
    Odstawiamy na kilka minut.
    W osobnym naczyniu przygotowujemy glazurę.
    Do miodu dodajemy musztardę i oliwę.
    Następnie dokładamy oczyszczony i drobno pokrojony czosnek.
    Wszystko mieszamy.
    Odstawiamy na około 20-30 minut.
    Przygotowaną glazurą smarujemy mięso.
    Układamy w blaszce/formie wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C przez 30-35 minut.
    Podajemy na ciepło do obiadu z ziemniakami i surówką.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy