Pierś pod kołderką

0 (0 ocen)

Smaczne danie z piersi kurczaka i warzyw, które akurat znalazłam w lodówce. Zielone części pora, troszkę pieczarek, ostatnia papryka mrożona i oliwki = dobry obiad!

Składniki:


  • 2 piersi kurczaka
    2 łyżki majonezu
    1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
    20 cm zielonych części pora
    200 g pieczarek
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka oregano
    1 papryka bez skórki (pieczona, mrożona)
    1 garść czarnych oliwek
    100 g sera żółtego
    Sól i pieprz

Pierś pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Wrzucić na rozgrzany olej i przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dodać oregano.

    Piersi z kurczaka umyć, osuszyć. Każdą przekroić na pół i w poprzek (powinny powstać 4 plastry). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posmarować majonezem, posypać lekko solą i pieprzem oraz papryką.

    Por oczyścić i posiekać. Paprykę rozmrozić i pokroić w paseczki. Czarne oliwki osączyć i pokroić na 3-4 plasterki. Składniki rozsypać na mięsie.

    Na wierzch wyłożyć pieczarki, posypać startym serem.
    Zapiekać 40 minut w 180 stopniach.
    Podawać z ziemniaczkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy