Smaczne danie z piersi kurczaka i warzyw, które akurat znalazłam w lodówce. Zielone części pora, troszkę pieczarek, ostatnia papryka mrożona i oliwki = dobry obiad!
Składniki:
2 piersi kurczaka
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
20 cm zielonych części pora
200 g pieczarek
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka oregano
1 papryka bez skórki (pieczona, mrożona)
1 garść czarnych oliwek
100 g sera żółtego
Sól i pieprz
Pierś pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Wrzucić na rozgrzany olej i przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dodać oregano.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć. Każdą przekroić na pół i w poprzek (powinny powstać 4 plastry). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posmarować majonezem, posypać lekko solą i pieprzem oraz papryką.
Por oczyścić i posiekać. Paprykę rozmrozić i pokroić w paseczki. Czarne oliwki osączyć i pokroić na 3-4 plasterki. Składniki rozsypać na mięsie.
Na wierzch wyłożyć pieczarki, posypać startym serem.
Zapiekać 40 minut w 180 stopniach.
Podawać z ziemniaczkami
Komentarze