Nigdy wcześniej nie lubiłam szpinaku, ale od tej potrawy go pokochałam ;-)
60 min
Składniki:
2 duże filety z kurczaka
opakowanie szpinaku ( świeży lub mrożony)
2 kostki rosołowe
2-3 ząbki czosnku
2 cebule
śmietana 18% (do sosów)
serek topiony śmietankowy ( ok 50 g)
ser gouda lub ser pleśniowy
pieprz
olej
Pierś w sosie szpinakowym zapiekana serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Filety kroimy na mniejsze plastry.
1 kostke rosołową rozcieramy w kilku łyżkach oleju i taką marynatą nacieramy nasze filety.
2.2. SOS SZPINAKOWY
Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostke cebulke do zeszklenia , dodajemy szpinak i dusimy aż szpinak bedzie miekki .
Nastepnie dodajemy rozdrobniony czosnek, kostke rosołową , śmietane, serek topiony. Wszystko jeszcze chwile dusimy i zdejmujemy z ognia.
3.3. W naczyniu żaroodpornym układamy zamarynowane filety i nakładamy szpinak na wierzch. Wkładamy do piekarnika rozgrz. do ok 200 st. C ,
Pod koniec pieczenia posypujemy na wierzch startym serem.
Pieczemy ok 20 min .
Porady
Zamiast kostki rosołowej można dodac Vegety .
Kwestia sera jest indywidualna, ja osobiście preferuje ser pleśniowy, gdyż nadaje daniu wyrazistości.
Komentarze