Pierś z kaczki w rozmarynie z kaszą i gruszką nadzianą jarzębiną

0 (0 ocen)

  • 40 min

A tak pełnym zdaniam. Pierś kaczki w rozmarynie z kaszą gryczaną ugotowaną z suszonymi ogórkami kiszonymi i smazona gruszka z konfiturą z jarzębiny.

  • 40 min

Składniki:

  • pierś z kaczki bez skóry
    świeży rozmaryn
    świeże oregano z kwiatostanami
    oliwa
    pół szkl kaszy gryczanej
    szczypta suszonych ogórków kiszonych
    sól
    pieprz
    2 gruszki
    konfitura z jarzębiny

Pierś z kaczki w rozmarynie z kaszą i gruszką nadzianą jarzębiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś pokroić na kawałki o grubości ok 1 cm, nasmarować oliwą, posolić, popieprzyć, posypać świeżym rozmarynem i oregano. Odstawić na ok 1 godzinę.
    Kaszę ugotować z dodatkiem ogórków kiszonych suszonych , szczypty soli i łyżeczki oliwy.
    Odstawić pod przykryciem
    Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne .
    Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć mięso i smażyć na średnim ogniu, obok ułożyć gruszki pustym gniazdem nasiennym do dołu, kiedy się przysmażą, obrócić a do gniazd nałożyć konfiturę z jarzębiny, jeszcze chwilę przysmażyć i przełożyć na talerze po jednym kawałku. Kaczkę w międzyczasie obracać .. Kiedy juz jest rumiana a w środku jeszcze różowa, (jeden kawałek przekroić) dodać kaszę, chwilę podgrzać wszystko razem i szybko przełożyć na talerze udekorowane juz gruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy