Pierś z kaczki w śliwkowej marynacie

0 (0 ocen)

efektowna i szybka :)

Składniki:


  • 2 piersi z kaczki (ok. 500 g.)
    łyżek powideł śliwkowych
    2 łyżki miodu
    2 łyżki octu winnego
    sól
    pieprz
    curry

Pierś z kaczki w śliwkowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi myjemy pod bieżącą wodą i czyścimy. Skórę nacinamy w kratkę. Oprószamy solą pieprzem oraz curry.

    Przygotowujemy w misce marynatę. Do 6 łyżek powideł śliwkowych (ja wykorzystałam swoje przetwory przygotowane w lato), dodajemy 2 łyżki miodu oraz 2 łyżki winnego octu. Marynujemy piersi przynajmniej 1.5 godziny - wkładamy je do lodówki.

    Rozgrzewamy mocno patelnię (o nieprzywierającym dnie). Zmniejszamy ogień i zaczynamy smażenie piersi od skóry strony - przez 5 minut. Następnie odwracamy mięso i smażymy drugą stronę przez 8 minut. Po tym, zawijamy pierś w folię aluminiową i odstawiamy ją na około 5 minut, tak aby mięsko spokojnie sobie odpoczęło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy