Pierś z kurczaka na sałatce

0 (0 ocen)

Lekka kolacja:soczysta pierś i chrupiące warzywa. Można dołożyć grzaneczkę lub ryż a pierś z tego przepisu świetnie nadaje się do każdej sałatki

Składniki:

  • pierś z kurczaka
    kilka liści bazylii
    łyżeczka soku z cytryny
    pie prz cayenne
    ząbek czosnku
    kawałek ogórka
    kawałek cukinii
    1/3 czerwonej papryki
    łyżka octu winnego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    łyżeczka musztardy
    odrobiną miodu
    sól, pieprz
    kawałek pergaminu
    garść ulubionych grzanek
    2 łyżki jogurtu greckiego
    łyżeczka oregano

Pierś z kurczaka na sałatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś marynujemy conajmniej pół godziny przed przygotowaniem:smarujemy sokiem z cytryny, przeciśniętym ząbkiem czosnku, solimy i dodajemy pieprzu cayenne wg.upodobań. Zawijamy w pergamin - wystarczy złożyć papier na pół i w takim wykładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy/pieczemy po ok. 7 minut z każdej strony. Pierś zostawiamy na 10 minut aby odpoczęła.
  • 2. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy bazylię, oliwę i ocet. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wykładamy na talerz, posypujemy grzankami a na wierzchu kładziemy pokrojoną pierś. Jogurt grecki mieszamy z oregano, wykładamy na mięsko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy