Pierś z pieczarkami i żółtym serem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierś z pieczarkowo - serowym farszem...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka (podwójna): 2 sztuki
    - pieczarki: 200 gramów
    - ser żółty: 200 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz świeżo mielony: 3 szczypty
    - jaja: 2 sztuki
    - płatki kukurydziane: 200 gramów
    - mąka (do płatków): 2 łyżki
    - mąka (do obtaczania rolad): 4 łyżki
    - olej do smażenia ( głęboki): 200 mililitrów

Pierś z pieczarkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi umyć i osuszyć.
    Każdy filet naciąć tak aby po rozłożeniu miał kształt dużego płata mięsa, rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć.
  • 2. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę i przesmażyć na odrobinie oliwy.
    Przestudzić pieczarki i do nich zetrzeć żółty ser.
  • 3. Posolić i popieprzyć farsz do smaku.
    Farsz podzielić na 4 części, każdą część ułożyć na środkowej części fileta,założyć jeden bok a następnie drugi.
  • 4. Piersi obtoczyć w mące, rozmieszanym jajku z odrobiną soli i na koniec w pokruszonych płatkach wymieszanych z dwiema łyżkami mąki.
    Smażyć na głębokim tłuszczu na niewielkim ogniu.

Komentarze

Podobne przepisy