Pyszna i delikatna pierś z kurczaka, mój dzisiejszy obiad:)
Składniki:
1 pierś kurczaka
½ łyżeczki suszonego majeranku
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
½ łyżeczki przyprawy do grilla
1 szklanka rosołu
1 łyżka margaryny
Farsz:
50 g sera białego półtłustego
1-2 łyżki mleka lub śmietany
2 gałązki koperku świeżego
½ czerwonej cebuli
Sól,pieprz, mielone płatki chili
3cm kawałek żółtej papryki
Pierś z twarożkiem duszona w rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Do miseczki przełożyć biały ser i rozkruszyć go widelcem. Koperek i cebulę drobniutko posiekać, dodać do serka. Przyprawić do smaku i dodać mleko, wymieszać. Odłożyć do lodówki na 15-20 minut.
2.Mięso umyć i osuszyć. Odkroić polędwiczkę, a mięso rozkroić ja książkę, delikatnie rozbić. Natrzeć mięso mieszanką przypraw.
3. Na płat mięsa rozsmarować twarożek. Na jednym z końców ułożyć pasek papryki i zwinąć mięso w roladkę. Zabezpieczyć wykałaczkami.
4. Na patelni rozgrzać margarynę i obsmażyć mięso na rumiano z każdej stron. Następnie wlać rosół ( najlepiej domowy) i przykryć pokrywką. Dusić około 15 minut co jakiś czas obracając mięso. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego!
Komentarze