Piersi kurczaka nadziewane suszonymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

pyszne i delikatne połączenie śliwki i delikatnego drobiowego mięsa.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
    8 suszonych mięsistych śliwek,
    3 marchewki,
    2 szklanki bulionu drobiowego,
    po 2 łyżki oleju i soku z cytryny,
    4 łyżki gęstej śmietany np. 30%,
    płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    sól, pieprz,
    3 woreczki ryżu

Piersi kurczaka nadziewane suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie 1. piersi z kurczaka opłukać przekroić, rozdzielić na 4 części. Każdą porcję naciąć tak aby utworzyła się w niej kieszeń, natrzeć solą i pieprzem. Śliwki włożyć do kieszonek, spiąć wykałaczkami.Zrumienić mięso z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • 2. Ryż ugotować. Marchewki obrać pokroić w paski.Do podsmażonej piersi dodać marchew, wlać bulion, udusić. Następnie zlać sos doprawić go sokiem z cytryny, śmietaną wymieszaną z solą i pieprzem, mieszając zagotować.
  • podawać z ryżem 3. pierś z kurczaka obłożyć marchewką podawać z ryżem.

Porady

można użyć gotowej mrożonej marchewki mini.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy