Piersi kurczaka w sosie porowo winnym

0 (0 ocen)

Proste w wykonaniu danie , a smakuje cudnie.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    1 por
    3 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    ½ szklanki białego półsłodkiego wina
    250 ml kremówki
    80 g topionego serka
    1 szczypta tymianku
    Oliwa z oliwek
    Sól,pieprz

Piersi kurczaka w sosie porowo winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Kroimy w plasterki i powolutku podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
  • 2. Pora kroimy w plasterki i smażymy na maśle z dodatkiem czosnku. Dolewamy wino i zwiększamy ogień, by wino odparowało. Następnie dodajemy tymianek, kremówkę i ser, energicznie mieszając by ser się rozpuścił. Gotujemy 5 minut na małym ogniu doprawiamy solą pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy