Piersi kurczaka z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis na tą potrawę powstał w trakcie jej gotowania. Miałam parę składników w lodówce i chciałam, aby powstało z nich coś oryginalnego. ..a że lubię eksperymentować w kuchni, szybko wzięłam się do pracy, tym bardziej, że za pół godziny miała przyjechać koleżanka na wieczór filmowy :)

  • 45 min

Składniki:

  • 0,5 kg średnich pieczarek - oczyścić, pokroić na ćwiartki
    1 duża podwójna pierś kurczaka - pokroić na kawałki
    10 dkg parzonego, wędzonego boczku - pokroić w paski
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 duża cebula - pokroić
    przyprawa kebab, lub inna wg uznania
    tłuszcz do smażenia (margaryna, olej)
    posiekana natka pietruszki
    sól, pieprz

Piersi kurczaka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawa, której zamysł powstał w mojej głowie w trakcie pichcenia ;) 1. 1. Na dużej patelni z pokrywką podsmażyć na margarynie pieczarki z cebulą. Dolać pół szkl. wody, dusić pod przykryciem 15 min. Odkryć, odparować, posolić i popieprzyć.
    2. W czasie, kiedy duszą się pieczarki, usmażyć paski boczku.
    3. Pokrojony filet z kurczaka posypać przyprawą do kebaba, delikatnie osolić. Dokładnie wymieszać. Usmażyć na oleju.
    4. Do pieczarek dodać usmażone boczek oraz piersi kurczaka i osączoną fasolkę. Wymieszać, podsmażyć wszystko razem jeszcze z 3 min. posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy