Pietruszkowe kotlety mielone z ogórkiem konserwowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kotlety mielone u mnie w domu zawsze są mile widziane, dlatego często przygotowuję je na różne sposoby. Dodatek świeżej natki pietruszki sprawia, że zyskują niezwykły aromat, a ogórek konserwowy nadaje soczystości.

  • 30 min

Składniki:

  • Na 8 kotletów:
    -0,5 kg mięsa mielonego z szynki
    -2 duże ogórki konserwowe
    -1 pęczek natki pietruszki
    -1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
    -1 jajko
    -1 łyżka bułki tartej+do obtoczenia
    -1/2 łyżeczki soli
    -duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
    -olej rzepakowy do smażenia

Pietruszkowe kotlety mielone z ogórkiem konserwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wrzucamy do miski. Wbijamy jajo, dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawę do wieprzowiny, sól, pieprz oraz łyżkę tartej bułki. Mieszamy na jednolitą masę.
  • 2. Formujemy kotlety, spłaszczamy w dłoni. Do środka każdego kotleta wkładamy ćwiartkę ogórka konserwowego. Zlepiamy dokładnie. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy