Kotlety mielone u mnie w domu zawsze są mile widziane, dlatego często przygotowuję je na różne sposoby. Dodatek świeżej natki pietruszki sprawia, że zyskują niezwykły aromat, a ogórek konserwowy nadaje soczystości.
30 min
Składniki:
Na 8 kotletów:
-0,5 kg mięsa mielonego z szynki
-2 duże ogórki konserwowe
-1 pęczek natki pietruszki
-1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
-1 jajko
-1 łyżka bułki tartej+do obtoczenia
-1/2 łyżeczki soli
-duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
-olej rzepakowy do smażenia
Pietruszkowe kotlety mielone z ogórkiem konserwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wrzucamy do miski. Wbijamy jajo, dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawę do wieprzowiny, sól, pieprz oraz łyżkę tartej bułki. Mieszamy na jednolitą masę.
2.Formujemy kotlety, spłaszczamy w dłoni. Do środka każdego kotleta wkładamy ćwiartkę ogórka konserwowego. Zlepiamy dokładnie. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Smacznego!
Komentarze