Pigwa w syropie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Owoce z syropu idealnie nadają się do pączków, ciast, deserów, a sok z pigwy dodany do herbaty idealnie zastępuje cytrynę.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg pigwy
    160 dkg cukru

Pigwa w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić w paseczki. Całość zasypać cukrem. Odstawić na 12 godz. Następnego dnia zlać syrop, zagotować . Do gorącego syropu przełożyć owoce. Pozostawić ponownie na 12 godz. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Następnie zlać syrop, zagotować, owoce przełożyć do syropu i razem smażyć na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszać. Gdy syrop zgęstnieje przełożyć do wyparzonych słoiczków , zakręcić szczelnie i pasteryzować przez 20 min.

Komentarze

Podobne przepisy