1.Owoce pigwy dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na drobne kawałki. Przekładamy do dużego słoja przesypując cukrem aż do ich wykorzystania. Przykrywamy wieko zakrętką lub talerzykiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2 tygodnie, mieszając zawartość raz dziennie. Po tym czasie przecedzamy owoce, wytworzony sok łączymy z wodą, podgrzewamy, a następnie wystudzonym ponownie zalewamy owoce, dodając jednocześnie cały alkohol.
Słoik ponownie odstawiamy pod przykryciem, tym razem w niezbyt jasnym miejscu, na około miesiąc. U mnie miesiąc przerodził się w dwa lata- dopiero po tym czasie odcedziłam owoce. Sam alkohol filtrowałam przez gazę kilka razy, by pozbyć się pozostałości i nalotu. Pigwówka tak naprawdę jest co raz lepsza z „wiekiem”, więc warto przynajmniej butelkę zostawić do konsumpcji w późniejszym czasie ;)
Komentarze