Pijak

0 (0 ocen)

Dla amatorów czekolady i bakalii

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    0,5 szkl. cukru
    1 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    3 jajka
    3/4 szkl. cukru
    2 łyżki kakao
    150 g gorzkiej czekolady
    1 kostka margaryny

    Dodatkowo:
    ok 30 dag mieszanych bakalii: orzechów włoskich, rodzynek, suszonych śliwek, moreli, żurawiny,ananas itp.
    powidła
    herbatniki
    wódka/spirytus
    polewa czekoladowa

Pijak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec. Ostudzony biszkopt posmarować powidłami i wyłożyć na niego posiekane bakalie.
  • 2. Jajka z cukrem ubić na parze, zestawić z ognia, dodać kakao i połamaną na kawałki czekoladę, a na końcu margarynę. Po utarciu na gładką masę ostudzić a następnie rozetrzeć ponownie. Masą posmarować biszkopt.
  • 3. Herbatniki nasączyć w alkoholu, ułożyć na kremie. Całość polać własnoręcznie przygotowaną lub gotową polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto "Pijak"

4.47 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto "Pijak"

joanna30 Pyszne, mocno alkoholowe ciasto tylko dla dorosłych.

4.45 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Pijak

4.45 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Pijak

mariosylwia :-) Gorąco polecam (-: 1 min

4.5 (170 ocen)

Pijak

4.5 (170 ocen)

Pijak

krys1a Bardzo dobre ciasto 3 godz. 20 min

4.45 (219 ocen)

Ciasto pijak