pijana szarlotka z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Najbardziej lubię ciasta na kruchym cieście, tak zwane do ręki

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    pól szklanki cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    kotka margaryny
    3 jajka
    kilo jabłek startych
    cynamon
    cukier puder
    starta skórka z pomarańczy
    2 łyżeczki alkoholu

Pijana szarlotka z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy dodajemy najpierw suche składniki, potem mokre, zagniatamy ciasto,dzielimy na dwie połowy mniejszą i większą( mniejszą wkładamy do lodówki). Rozwałkowujemy , układamy na standardowej blaszce wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem. Utarte jabłka mieszamy z cynamonem , w osobnej miseczce mieszamy skórkę z alkoholem, po czym dodajemy do jabłek. Wykładamy na ciasto. Schłodzone ciasto trzemy na tartce na grubych oczkach, tak aby powstała kruszonka. Pieczemy ok 40 min, w 180 stopniach. Gdy ostygnie posypujemy pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy