Ciasto Pijana Zakonnica

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto Pijana Zakonnica to niesamowicie smaczny wypiek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    7 łyżeczek cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu winnego
    Krem:
    Szklanka wody
    Pół kostki margaryny
    2 łyżki kakao
    Pół tabliczki gorzkiej czekolady
    Szklanka cukru
    Około 100 do 150 ml wódki
    Wierzch:
    0,75 ml kremówki (30%)
    1 fix do śmietany
    1 czubata łyżka cukru pudru
    2 batony kokosowe

Ciasto pijana zakonnica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pijana zakonnica 1. Białka ubić,stopniowo dodawać cukier i żółtka, mąkę wymięszać z proszkiem do pieczenia i octem, połączyć z masą jajeczną. Piec w brytfannie o wym 26-28cm około 45 min w temp 180°c.Gdy ostygnie końcówką drewnianej łyżki zrobić otwory około połowę wysokości. Dorondla wlej ok. pół szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu. Margarynę, wodę, kakao, czekoladę i cukier przełóż do metalowej miski i wymieszać. Następnie wlej do rondla (w ten sposób rozpuścimy składniki. Potem wlej wódkę i wymieszaj. Letni krem przelej na biszkopt tak aby zakrył otwory. Następnie ubij mikserem śmietanę z fixem do śmietany i cukrem pudrem. Posmaruj wierzch i posyp pokruszonymi batonami. Pozostaw w lodówce do schłodzenia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy