Pijane muffiny

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne na babski wieczór, jako dodatek do kawy lub wina. Pyszne, aromatyczne, polecam! Można je oblać rozpuszczoną czekoladą.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenne: 400 gramów
    - cukier: 160 gramów
    - jajo: 1 sztuka
    - śmietanka kremówka: 250 mililitrów
    - whisky: 170 mililitrów
    - Dooleys lub innego likier – np. kawowy: 170 mililitrów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki

Pijane muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem.
    Jajo mieszamy ze śmietanką i alkoholami, wlewamy do suchych składników i mieszamy.

    Masę przekładamy łyżką do formy – każdą dziurę wypełniamy do dwóch trzecich.

    Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut, w międzyczasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już suche.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy