Pijane węgierki pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Upijają

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g śliwek węgierek, 80 g mąki, 40 g masła, 40 g cukru, cynamon, jasny miód, koniak, błonnik jabłkowy

Pijane węgierki pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić kruszonkę. Wszystkie składniki zagnieść bardzo szybko, dodać szczyptę cynamonu. Masło powinno być bardzo zimne. Uformować kulę, zawinąć i włożyć do zamrażalnika. Umyte śliwki przeciąć na pół, wyjąć pestki. Na patelni rozpuścić łyżeczkę masła. Wrzucić owoce i smażyć na dużym ogniu około 3 minuty. Dodać 4 łyżki płynnego miodu. Dusić jeszcze 5 minut z dodatkiem łyżeczki cynamonu. Dodać 3 łyżki koniaku i łyżkę błonnika jabłkowego. Uzyskaną " konfiturę " przełożyć do małych foremek na zapiekanki. Wyjąć z lodówki ciasto i utrzeć je na tarce, aby powstała kruszonka. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 - 200 stopni ) . Piec tylko tyle czasu, aby kruszonka się wyzłociła.

Porady

zamiast cynamonu można użyć przyprawy do piernika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy