Pikantna marchewka

0 (0 ocen)

Potrawa wegetariańska dla lubiących ostre doznania smakowe.

Składniki:

  • 6 średnich marchewek
    4 ząbki czosnku
    1/3 pęczka natki pietruszki
    3 łyżki masła
    150 g śmietany 12%
    1/2 szklanki bulionu warzywnego
    1 łyżka soku z cutryny
    2 łyżki musztardy stołowej
    1 łyżeczka kminku całego
    1 łyżeczka suszonych owoców kolendry
    szczypta chilli
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku

Pikantna marchewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantna marchewka 1. W rondlu rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, kminek oraz kolendrę. Dusić 5 min, mieszając.
  • Pikantna marchewka 2. Całość zalać bulionem. Dołożyć posiekaną natkę pietruszki, wlać sok z cytryny, dodać chilli. Całość dusić około 10 min (marchewka powinna być półmiękka i chrupka). Śmietanę wymieszać z musztardą. Dodać do marchewki. Dusić jeszcze 1 - 2 min. Danie doprawić do smaku.
    Podawać na ciepło lub zimno z pieczywem.

Komentarze

Podobne przepisy