Pikantna młoda kapusta

0 (0 ocen)

Młoda kapusta ze szczypiorkiem i miętą, doprawiona musztardą rosyjską.

Składniki:

  • 1/2 główki średniej wielkości młodej kapusty (około 500g)
    wrząca woda
    1 pęczek szczypiorku
    1 pęczek mięty
    3 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka musztardy rosyjskiej
    pieprz biały mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku

Pikantna młoda kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantna młoda kapusta 1. Kapustę poszatkować, przełożyć do naczynia z pokrywą, zalać wrzątkiem, przykryć i odłożyć na 10 min. Następnie odcedzić. Szczypiorek i miętę posiekać - dołożyć do kapusty. Dodać śmietanę i musztardę - wymieszać. Całość doprawić do smaku. Odłożyć do "przegryzienia".

Porady

Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Musztardę rosyjską można zastąpić łagodniejszą - stołową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy