Pikantna zupa pomidorowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa idealnie nadaje się na jesienne obiady. Rozgrzewa i smakuje rewelacyjnie, szczególnie keczup nadaje jej wyjątkowego smaku.

  • 40 min

Składniki:

  • ok 2l bulionu drobiowego (ugotowanego na piersi z kurczaka)
    ugotowana pierś kurczaka
    4 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
    ok 1 szklanki keczupu łagodnego kotlin
    1/2 szklanki ryżu
    1/2 papryczki i średniej ostrości
    wegeta, sól, pieprz i odrobina ostrej papryki
    śmietana 18% (do dekoracji)

Pikantna zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy, kroimy na małe kawałki i razem z pokrojoną w małe kawałki piersią z kurczaka, zielem angielskim i liściem laurowym wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy tak długo, aż warzywa zmiękną. Paprykę przekrawamy na pół i razem z nasionkami dodajemy do zupy.
  • 2. Koncentrat pomidorowy mieszamy z keczupem i wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku wegetą, solą, pieprzem i papryczką. W razie konieczności dodajemy jeszcze odrobinę keczupu. Na sam koniec opłukany ryż wrzucamy do gotującej się zupy i zostawiamy na małym ogniu przez ok 8 minut. Doprawiamy śmietanką. Smacznego

Porady

jeżeli zupa jest za wodnista można zagęścić ją zasmażką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy