Pierwsze kulinarne kroki stawiałem u boku mamy, która jest dla mnie wyrocznią. Teraz gotuję też dla 13-miesięcznej córki Kaliny.
Składniki:
● op. mrożonego ciasta francuskiego
● po małym serku topionym z szynką i kanapkowym ze szczypiorkiem
● 10 dag twarogu
● 15 dag żółtego sera
● po 1/2 żółtej i czerwonej papryki
● 3 plastry szynki
● jajko
● cebula
● pieprz
● oregano
● zioła prowansalskie
Pikantne ciastka francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto rozmrażamy ok. 15
minut w temp. pokojowej.
2.Papryki, cebulę i szynkę
kroimy w małą kostkę. Mieszamy
ze startym na tarce
o dużych oczkach żółtym serem,
rozdrobnionym twarogiem,
serkami i żółtkiem na
jednolitą masę. Doprawiamy
do smaku oregano, ziołami
i pieprzem.
3.Ciasto kroimy w kwadraty.
Na każdy nakładamy łyżkę farszu.
Zwijamy w rulony lub sklejamy
w koperty. Ciastka układamy
na blasze i pieczemy ok.
15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 °C. Smarujemy
wierzch białkiem
i pieczemy jeszcze 15 minut.
Komentarze