Pikantne ciastka francuskie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pierwsze kulinarne kroki stawiałem u boku mamy, która jest dla mnie wyrocznią. Teraz gotuję też dla 13-miesięcznej córki Kaliny.

Składniki:

  • ● op. mrożonego ciasta francuskiego
    ● po małym serku topionym z szynką i kanapkowym ze szczypiorkiem
    ● 10 dag twarogu
    ● 15 dag żółtego sera
    ● po 1/2 żółtej i czerwonej papryki
    ● 3 plastry szynki
    ● jajko
    ● cebula
    ● pieprz
    ● oregano
    ● zioła prowansalskie

Pikantne ciastka francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozmrażamy ok. 15
    minut w temp. pokojowej.
  • 2. Papryki, cebulę i szynkę
    kroimy w małą kostkę. Mieszamy
    ze startym na tarce
    o dużych oczkach żółtym serem,
    rozdrobnionym twarogiem,
    serkami i żółtkiem na
    jednolitą masę. Doprawiamy
    do smaku oregano, ziołami
    i pieprzem.
  • 3. Ciasto kroimy w kwadraty.
    Na każdy nakładamy łyżkę farszu.
    Zwijamy w rulony lub sklejamy
    w koperty. Ciastka układamy
    na blasze i pieczemy ok.
    15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 °C. Smarujemy
    wierzch białkiem
    i pieczemy jeszcze 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy