Pyszna , delikatna i świeża rybka przygotowana na ostro , złowiona przez dziadka , można powiedzieć że prosto z wody :D Najlepiej smakuje z frytkami ;)
Składniki:
1 oczyszczony, wypatroszony karp
1 szklanka mąki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka curry
sól , pieprz , chili
Pikantne kotleciki z karpia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karpia przekrawamy wzdłuż a następnie na 4/5 małych kawałeczków.
Każdy przekrawamy jeszcze na pół lub na 3 części.
2.Kawałki karpia skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy obficie solą , pieprzem i chili-delikatnie wklepujemy. ( najlepiej tak przygotowane mięso odstawić na ok godz do lodówki)
3.Mąkę mieszamy z curry , obtaczamy każdy kawałek karpia , smażymy na złoty kolor z obu stron.
Komentarze