Pikantne kruche kolorowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Prosta w wykonaniu przekąska, kolorowa, idealna na podwieczorek.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki: nadzienie
    50 dag twarogu
    1 łyżka soku z buraków
    szczypta curry
    mięta
    bazylia
    szczypiorek
    sól
    Ciasto:
    35 dag mąki
    2 żółtka
    20 dag masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    sól i cukier do smaku
    do dekoracji: oliwki, krakersy, pomidorki koktajlowe

Pikantne kruche kolorowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek. Wycinać szklanką kółka. Wylepić foremki ciastem. Foremki wstawić do piekarnika i zapiekać na złoty kolor około 15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ustawić do góry dnem, gdy przestygną lekko uderzyć w dno i wyjąć z foremek.
    Przygotowanie nadzienia: Zmielony ser dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy sok z buraczków, do drugiej curry do trzeciej dodać zmielone zioła a czwartą część doprawiamy solą. Babeczki napełniamy kolorowymi farszami i dekorujemy oliwkami, krakersami i pomidorkami.
    Z tej porcji otrzymujemy 30 babeczek.

Porady

Do dekoracji można użyć listki ziół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy