Świetne danie dla osób preferujących potrawy bezmięsne.
60 min
Składniki:
1 czerwona papryka
2 marchewki
5 ogórków konserwowych
5 małych ogórków konserwowych z chili
4 ząbki czosnku
pół cebuli
garść fasolki szparagowej
1 puszka pomidorów krojonych (w sezonie można użyć świeżych)
1 koncentrat pomidorowy
2 łyżki oleju
przyprawy:
chili
papryka ostra i słodka
czosnek granulowany
Pikantne leczo warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Paprykę, marchew, ogórki kroimy w grubszą kostkę. Siekamy czosnek oraz kroimy cebulę w pióra. Fasolkę szparagową (mrożoną lub w sezonie świeżą) krótko gotujemy.
2. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego czosnek oraz cebulę. Krótko smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę, marchew i ogórki i dusimy do miękkości ok. 20 min co jakiś czas mieszając.
3. Gdy warzywa zmiękną wlewamy pomidory w puszce i fasolkę szparagową. Chwilę gotujemy a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku papryką, czosnkiem granulowanym i chili.
Porady
Leczo możemy podawać z makaronem pełnoziarnistym, kaszą, ryżem lub plackami ziemniaczanymi.
Komentarze