pikantne leczo warzywne

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetne danie dla osób preferujących potrawy bezmięsne.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
    2 marchewki
    5 ogórków konserwowych
    5 małych ogórków konserwowych z chili
    4 ząbki czosnku
    pół cebuli
    garść fasolki szparagowej
    1 puszka pomidorów krojonych (w sezonie można użyć świeżych)
    1 koncentrat pomidorowy
    2 łyżki oleju
    przyprawy:
    chili
    papryka ostra i słodka
    czosnek granulowany

Pikantne leczo warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Paprykę, marchew, ogórki kroimy w grubszą kostkę. Siekamy czosnek oraz kroimy cebulę w pióra. Fasolkę szparagową (mrożoną lub w sezonie świeżą) krótko gotujemy.
    2. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego czosnek oraz cebulę. Krótko smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę, marchew i ogórki i dusimy do miękkości ok. 20 min co jakiś czas mieszając.
    3. Gdy warzywa zmiękną wlewamy pomidory w puszce i fasolkę szparagową. Chwilę gotujemy a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku papryką, czosnkiem granulowanym i chili.

Porady

Leczo możemy podawać z makaronem pełnoziarnistym, kaszą, ryżem lub plackami ziemniaczanymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy