Pikantne racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.najpierw wstawiamy w garnku fasolę doprawioną łyżeczką soli i cukru i gotujemy ok 20 min w między czasie mieszamy składniki na racuchy, następnie smażymy małe placuszki, na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, i przeciśnięte przez praskę czosnek, gdy się zeszklą dodajemy boczek i pokrojoną w kostkę paprykę.przykrywamy pokrywką by składniki puściły sok.po około 5 minutach dodajemy fasolę szparagowa przy pomocy łyżki cedzakowej, nie odcedzamy by w fasoli pozostało troszkę wody. mieszamy wszystkie składniki, na koniec rozdrabniamy mięsną kostkę gdy się rozpuści możemy doprawić jeszcze pieprzem ziołowym. jeśli sosik jest zbyt wodnisty odparowujemy go chwile na większym ogniu. ostudzić lekko i nakładać na racuchy. można podać z surówką z ogórka kiszonego, jabłka i cebuli.
Porady
ciasto na racuchy można w całości wykonać z mąki kukurydzianej, należy wówczas mocniej doprawić. do sosu można uzywać mrożone warzywa, zrobiłam tak kilka razy i wyszło tak samo
Komentarze