pikantne racuszki

0 (0 ocen)

  • 40 min

doskonały sposób na szybką przekąskę lub podwieczorek

  • 40 min

Składniki:

  • na ciasto: 2szkl mąki, 1szkl mleka, mały kubek jogurtu naturalnego, 4 łyżki pikantnego ketchupu,2 jajka,łyżeczka sody. 2 łyżki mąki kukurydzianej(niekoniecznie),łyżeczka ostrej papryki

    na sos:papryka czerwona, 2 ząbki czosnku, ok 30 dkg fasoli szparagowej, 30 dkg surowego boczku,mięsna kostka, cebula

Pikantne racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. najpierw wstawiamy w garnku fasolę doprawioną łyżeczką soli i cukru i gotujemy ok 20 min w między czasie mieszamy składniki na racuchy, następnie smażymy małe placuszki, na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, i przeciśnięte przez praskę czosnek, gdy się zeszklą dodajemy boczek i pokrojoną w kostkę paprykę.przykrywamy pokrywką by składniki puściły sok.po około 5 minutach dodajemy fasolę szparagowa przy pomocy łyżki cedzakowej, nie odcedzamy by w fasoli pozostało troszkę wody. mieszamy wszystkie składniki, na koniec rozdrabniamy mięsną kostkę gdy się rozpuści możemy doprawić jeszcze pieprzem ziołowym. jeśli sosik jest zbyt wodnisty odparowujemy go chwile na większym ogniu. ostudzić lekko i nakładać na racuchy. można podać z surówką z ogórka kiszonego, jabłka i cebuli.

Porady

ciasto na racuchy można w całości wykonać z mąki kukurydzianej, należy wówczas mocniej doprawić. do sosu można uzywać mrożone warzywa, zrobiłam tak kilka razy i wyszło tak samo

Komentarze

Podobne przepisy