Pikantne spaghetti wegetariańskie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie szczególnie polecam zapalonym mięsożercom

  • 30 min

Składniki:

  • 40 dag makaronu spaghetti
    1/2 puszki kukurydzy
    1 puszka pomidorów
    kawałek ostrej papryczki (ilość wedle uznania)
    1 duża czerwona papryka
    1/2 małej cukinii
    1 średnia cebula
    kilka listków świeżej bazylii
    sól
    pieprz
    oliwa

Pikantne spaghetti wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę i cukinię dokładnie umyć, usunąć z nich nasionka i pokroić w drobną kostkę.
  • 2. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie.
  • 3. Do cebuli dodać paprykę i cukinię, przemieszać i dusić ok. 3 minut na małym ogniu.
  • 4. Odsączyć kukurydzę i dodać do reszty warzyw na patelni, po czym całość chwilę przesmażyć.
  • 5. Dolać pomidory z puszki wraz z sosem, drobno posiekaną papryczkę oraz świeżą bazylię.
  • 6. Doprawić solą oraz pieprzem i dusić na małym ogniu, dopóki nie powstanie gęsty sos.
  • 7. Makaron ugotować al dente, a po odcedzeniu polać sosem, dokładnie wymieszać i nakładać. Smacznego.

Porady

Z papryczki najlepiej pozbyć się pestek, bo są najostrzejszą częścią.

Komentarze

Podobne przepisy