Pikantne udka curry w ziołach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pikantne , pachnące ziołami , pieczone udka z kurczaka o smaku curry. Bardzo dobrze smakują z gotowanymi ziemniakami lub ryżem i mizerią.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
    4 łyżki czerwonej pasty curry
    2 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią
    1 łyżeczka curry w proszku
    1 łyżeczka sosu piri-piri
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 łyżki ziół ojca Mateusza
    2 łyżki ziół do dań z drobiu
    100 g masła 82 %

Pikantne udka curry w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć osuszyć.
  • 2. Z pasty curry , oleju , sosu piri-piri , reszty przypraw i ziół zrobić papę.
    Marynatą natrzeć każde udko.
    Odstawić na min 2 godz do lodówki.
  • 3. Mięso ułożyć w blaszce lub naczyniu żaroodpornym , dodać kawałki masła , piec ok 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy