Wystarczy troszkę warzyw oraz różnych przypraw aby uzyskać aromatyczny smak mięsa. Podane z ogórkiem oraz papryką pasują jako przystawka albo przekąska.
Składniki:
ok 1kg żeberek wieprzowych
1cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
woda
olej do smażenia
pieprz, sól
papryka konserwowa
ogórki kiszone
Pikantne żeberka wieprzowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka dzielimy na porcje,myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
2.Olej rozgrzewamy na patelni razem z cebulką i czosnkiem. Wkładamy żeberka i przyprawiamy przyprawami. Podsmażamy z obu stron. Gdy będą się już zarumieniać podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
3.Podawać z ogórkiem kiszonym i papryką konserwową.
Komentarze