Pikantny barszcz czerwony z jajkiem i makaronem jajecznym

0 (0 ocen)

  • 2 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pikantny barszcz czerwony z jajkiem i makaronem jajecznym jest niecodziennym połączeniem smaków! Poprzez dodatek delikatnego jajka i makaronu, wyrazistość i ostrość barszczu idealnie się balansuje tworząc unikalne połączenie klasycznych smaków w nowym wydaniu!

  • 2 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 0,5 kg buraków ćwikłowych

    • wędzone wieprzowe żeberko

    • suszone chili

    • ziele angielskie

    • liść laurowy

    • 1-2 ząbki czosnku

    • 4 jajka

    • makaron Lubella Jajeczna 5 jaj

    • sól i pieprz do smaku

Pikantny barszcz czerwony z jajkiem i makaronem jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Obrać buraki i pokroić w plastry grubości ok 1cm, zalać zimna wodą ( ok. 1,5 l ). Dodać żeberko, ziele angielskie i liście laurowe.

    • Gotować ok. godziny na wolnym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia.

    • Wyjąć mięso i część buraków – lepiej, aby barszcz był bardziej klarowny, a ilość buraków niezbyt duża.

    • Dodać chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

    • Ugotować jajko na półtwardo.

    • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    • Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Zupę podawać z ugotowanym makaronem i jajkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy