Pikantna zupa krem z kalafiora z curry i migdałami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kalafiorowe jesienne drzewo, migdałowe liście i złotawo-zielone runo - obraz jesieni na talerzu.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 duży kalafior
    2 łyżki masła
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka curry
    1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżka posiekanego koperku
    4 łyżki płatków migdałowych
    sól
    biały pieprz
    szczypta cukru

Pikantna zupa krem z kalafiora z curry i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w rondlu. Dodać posiekaną w piórka cebulę, szczyptę cukru i soli. Zrumienić. Dodać posiekany czosnek. Podsmażyć krótko i zalać wodą. Kalafiora oczyścić i podzielić na różyczki. Dodać do garnka. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem i curry. Dotować na małym ogniu do miękkości. Zupę zmiksować na gładkie pure. Ponownie zagotować i doprawić do smaku. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe. Zupę podawać posypaną płatkami i posiekanym koperkiem oraz udekorowaną plastrem surowego kalafiora.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy