Lubię spotykać się z przyjaciółmi. Latem od czasu do czasu grillujemy. Wtedy na ruszt idą warzywa i różne rodzaje mięsa, a przede wszystkim lubiany przez nas wszystkich drób.
Pikantny kurczak z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata: czosnek obieramy
i przeciskamy przez praskę.
Mieszamy z keczupem, sokiem
pomidorowym i olejem. Doprawiamy
tabasco, curry, kminkiem,
solą, cukrem i pieprzem.
2.Udźce myjemy, osuszamy
i ukośnie nacinamy. Smarujemy
marynatą i wstawiamy do
lodówki na 2-3 godziny. Następnie
układamy na aluminiowej
tacce i przykrywamy. Pieczemy
na grillu ok. 15 minut.
Odkrywamy i pieczemy ok. 20
minut, często obracając i polewając
wytworzonym sosem.
3.Ziemniaki obieramy i myjemy.
Gotujemy ok. 7 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy
i odparowujemy. Przekrawamy
na pół i przekładamy na
tackę. Pieczemy na grillu ok.
15 minut. Obkładamy wiórkami
masła. Podajemy z mięsem.
Porady
Danie świetnie smakuje z surówką z młodej kapusty.
Komentarze