- 3 niewielkie jajka
- 2 łyżki mąki
- odrobina mleka lub wody
- sól i pieprz
- kilka plastrów wędlina
- kilka plastrów żółtego sera
- kilka plasterków ogórka konserwowego lub kiszonego
- masło do smażenia
- ulubione zioła do posypania
Pikantny omlet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W niewielkim naczyniu lub kubku rozrabiamy ciasto z rozkłóconych jajek, mąki i mleka (lub wody). Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę jajeczną. Smażymy na średnim ogniu aż omlet zetnie się lekko, następnie zmniejszamy gaz i przerzucamy omlet na drugą stronę. Na wierzchu układamy wędlinę, ogórka i ser, posypujemy ziołami lub pieprzem, zakrywamy pokrywką i podgrzewamy aż ser się rozpuści.
Podajemy z keczupem lub ulubionym sosem - według uznania.
Komentarze