Pikantny omlet

0 (0 ocen)

  • 10 min

Danie szybkie, smaczne i sycące.

  • 10 min

Składniki:

  • - 3 niewielkie jajka
    - 2 łyżki mąki
    - odrobina mleka lub wody
    - sól i pieprz
    - kilka plastrów wędlina
    - kilka plastrów żółtego sera
    - kilka plasterków ogórka konserwowego lub kiszonego
    - masło do smażenia
    - ulubione zioła do posypania

Pikantny omlet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W niewielkim naczyniu lub kubku rozrabiamy ciasto z rozkłóconych jajek, mąki i mleka (lub wody). Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę jajeczną. Smażymy na średnim ogniu aż omlet zetnie się lekko, następnie zmniejszamy gaz i przerzucamy omlet na drugą stronę. Na wierzchu układamy wędlinę, ogórka i ser, posypujemy ziołami lub pieprzem, zakrywamy pokrywką i podgrzewamy aż ser się rozpuści.
    Podajemy z keczupem lub ulubionym sosem - według uznania.

Komentarze

Podobne przepisy