Pilav z brokułem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna odmian dla ryżu gotowanego tradycyjnie ........

  • 60 min

Składniki:

  • -ryż 2 szklanki
    -brokuł-średni 1 sztuka
    -pomidory krojone 1 puszka
    -cebula-duża 1 sztuka
    -imbir 1/2 łyżeczki
    -garam masali 1 łyżeczka
    -liść laurowy 2 sztuki
    -masło klarowane 3 łyżki
    -oliwa lub olej do smażenia 3 łyżki
    -mleko 1/2 szklanki
    -sól 1 szczypta

Pilav z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż przepłukać na sicie.
    Brokuł umyć, podzielić na małe kawałki.
    Na patelni o grubym dnie na rozgrzanym tłuszczu usmażyć drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor.
    Dodać pomidory wraz z zalewą, imbir, garam masali , liść laurowy, szczyptę soli.
    Wszystko smażyć około 5-7 minut, często mieszając.
    Dodać brokuł, ryż wymieszać zalać 3 szklankami wody,dolać mleko, tak żeby przykryte były wszystkie składniki.
    Przykryć patelnie pokrywką na średnim ogniu.
    Jak ryż będzie prawie dobry, postawić patelnie na płytce ogniotrwałej, zmniejszyć płomień do minimum, ogrzewać ryż jeszcze
    5 minut.
    Przełożyć na talerz i podawać .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy