Makaronowe piórka z soczewicą i ciecierzycą w pysznym sosie pomidorowym.
25 min
Składniki:
makaron penne
soczewica zielona
soczewica czerwona
ciecierzyca (w puszce lub świeża, w przypadku świeżej należy moczyć ziarna przez noc, przed ugotowaniem)
bazylia
sól
pieprz
sos pomidorowy (gotowy lub wykonany poprzez zmieszanie pomidorów z puszki z koncentratem pomidorowym oraz doprawienie solą, pieprzem i oregano)
oliwa z oliwek
ser mozarella
Makaron pióra ze strączkami z sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W tym samym czasie gotujemy soczewicę i ciecierzycę (chyba, że kupiliśmy te produkty w puszce), również zgodnie z instrukcjami. Następnie odcedzamy.
2.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojoną na drobne części czerwoną cebulę. Następnie dorzucamy na patelnię strączki - soczewice, cieciorkę oraz sos pomidorowy.
3.Całość mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią oraz zostawiamy na około 5 min na delikatnym ogniu, co chwilę mieszając. W ten sposób nasz sos ze strączkami zgęstnieje.
4.Do gotowego sosu dodajemy penne i mieszamy.
5.Na 3 minuty przed podaniem makaronu, dorzucamy na patelnię pokrojony na malutkie części ser mozarella, tak aby go lekko podtopić i aby przy podaniu był ciepły i "ciągnący". SMACZNEGO :)
Komentarze