Makaron pióra ze strączkami z sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 25 min

Makaronowe piórka z soczewicą i ciecierzycą w pysznym sosie pomidorowym.

  • 25 min

Składniki:

  • makaron penne
    soczewica zielona
    soczewica czerwona
    ciecierzyca (w puszce lub świeża, w przypadku świeżej należy moczyć ziarna przez noc, przed ugotowaniem)
    bazylia
    sól
    pieprz
    sos pomidorowy (gotowy lub wykonany poprzez zmieszanie pomidorów z puszki z koncentratem pomidorowym oraz doprawienie solą, pieprzem i oregano)
    oliwa z oliwek
    ser mozarella

Makaron pióra ze strączkami z sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W tym samym czasie gotujemy soczewicę i ciecierzycę (chyba, że kupiliśmy te produkty w puszce), również zgodnie z instrukcjami. Następnie odcedzamy.
  • image-0pa5rvp 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojoną na drobne części czerwoną cebulę. Następnie dorzucamy na patelnię strączki - soczewice, cieciorkę oraz sos pomidorowy.
  • image-18misic 3. Całość mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią oraz zostawiamy na około 5 min na delikatnym ogniu, co chwilę mieszając. W ten sposób nasz sos ze strączkami zgęstnieje.
  • 4. Do gotowego sosu dodajemy penne i mieszamy.
  • 5. Na 3 minuty przed podaniem makaronu, dorzucamy na patelnię pokrojony na malutkie części ser mozarella, tak aby go lekko podtopić i aby przy podaniu był ciepły i "ciągnący". SMACZNEGO :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy