PIRAMIDKA MIĘSNO-WARZYWNO-ŚLĄSKA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mój pomysł na kluski śląskie ....w innej formie i inaczej podane..

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • NA KLUSKI;
    1kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    NA GULASZ;
    250g jarmużu lub szpinaku
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 duża pierś z kurczaka
    koncentrat
    keczup
    przyprawy; sól, pieprz, papryka,bazylia,majeranek,natka pietruszki
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

Piramidka mięsno-warzywno-śląska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy obieramy i gotujemy.
  • image-1h3cxuv 2. Z jarmużu usuwamy grube nerwy, myjemy i szatkujemy. Cebulę, czosnek obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. pierś również kroimy w kostkę. Warzywa i mięso smażymy na 3 łyżkach oleju, dodajemy przyprawy po chwili dodajemy tyle wody, żeby tylko przykryła zawartość garnka, dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy (mały słoiczek) i parę łyżek keczupu. Mąki rozrabiamy w pół szklanki wody i zagęszczamy gulasz, ew. doprawiamy do smaku.
  • image-05uk9j7 3. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę.
  • image-0kxc4hq 4. Przeciśnięte ziemniaki uklepujemy na równo, nożem dzielimy na 4 części (robimy krzyż), wyciągamy jedna część ziemniaków i wsypujemy w tą dziurę mąkę ziemniaczaną, przerabiamy z mąką na gładką masę. Wałkujemy na kwadrat grubości 1,5cm i wycinamy trójkąty co jeden to mniejszy.Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 5min., delikatnie wyciągamy łyżką cedzakową.
  • image-162wwgj 5. Układamy; gulasz na przemian z kluskami(trójkątami), od największego do najmniejszego.

Porady

Jarmuż można zastąpić mrożonym szpinakiem szybszy do kupienia w porze zimowej.

Komentarze

Podobne przepisy