Piramidka mięsno-warzywno-śląska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy obieramy i gotujemy.
2.Z jarmużu usuwamy grube nerwy, myjemy i szatkujemy. Cebulę, czosnek obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. pierś również kroimy w kostkę. Warzywa i mięso smażymy na 3 łyżkach oleju, dodajemy przyprawy po chwili dodajemy tyle wody, żeby tylko przykryła zawartość garnka, dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy (mały słoiczek) i parę łyżek keczupu. Mąki rozrabiamy w pół szklanki wody i zagęszczamy gulasz, ew. doprawiamy do smaku.
3.Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę.
4.Przeciśnięte ziemniaki uklepujemy na równo, nożem dzielimy na 4 części (robimy krzyż), wyciągamy jedna część ziemniaków i wsypujemy w tą dziurę mąkę ziemniaczaną, przerabiamy z mąką na gładką masę. Wałkujemy na kwadrat grubości 1,5cm i wycinamy trójkąty co jeden to mniejszy.Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 5min., delikatnie wyciągamy łyżką cedzakową.
5.Układamy; gulasz na przemian z kluskami(trójkątami), od największego do najmniejszego.
Porady
Jarmuż można zastąpić mrożonym szpinakiem szybszy do kupienia w porze zimowej.
Komentarze