Piramidka z fasolki szparagowej

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zajmuję się gospodarstwem domowym. Przygotowuję smaczne potrawy dla męża i trójki dzieci. Piramidkę często serwuję na uroczystościach rodzinnych czy spotkaniach z przyjaciółmi przy grillu.

Składniki:

  • ● 50 dag zielonej fasolki szparagowej
    ● 50 dag żółtej fasolki szparagowej
    ● 15 dag kiszonych ogórków
    ● 20 dag pomidorów
    ● cebula
    ● 2 jajka
    ● natka pietruszki
    Sos:
    ● 3 łyżki oleju
    ● łyżka musztardy
    ● sól
    ● pieprz
    ● sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
    ● cukier

Piramidka z fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piramidka z fasolki szparagowej 1. Fasolkę myjemy, obcinamy
    końcówki. Gotujemy w posłodzonej
    i posolonej wodzie. Następnie
    odcedzamy i kroimy na
    kawałki długości ok. 5 cm.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo.
    Pomidory kroimy w plastry.
    Ogórki i jajka obieramy, kroimy
    w plastry. Cebulę kroimy w kostkę.
    Składniki na sos mieszamy.
  • 3. Na dnie salaterki układamy
    po 1/3 fasolki, jajek, ogórków,
    pomidorów i cebuli. Posypujemy
    solą i pieprzem. Układamy
    kolejne warstwy, na wierzchu
    musi być fasolka. Polewamy
    sosem i dekorujemy posiekaną
    natką pietruszki.

Porady

● Do takiej potrawy pasują też inne sosy. Możemy je przyrządzić np. na bazie majonezu. ● Poza sezonem możemy wykorzystać mrożoną fasolkę, przedtem krótko ją blanszując.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2009

Komentarze

Podobne przepisy