Pischinger dekorowany

0 (0 ocen)

  • 60 min

Torcik waflowy który udawał, że jest mazurkiem w Święta Wielkanocne :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 paczki suchych wafli
    do masy :
    200 g miękkiego masła
    1 szklanka cukru + cukier waniliowy
    1/2 szklanki mleka 3.2 %
    3 kopiaste łyżki kakao
    1 szklanka pełnego mleka w proszku
    1 szklanka nutelli
    ok.40 ml rumu
    na polewę :
    100 g mlecznej czekolady
    5 łyżek mleka

Pischinger dekorowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wh48aj 1. Masło, mleko, cukier, rozpuścić w garnuszku dodając cukier waniliowy i kakao. Doprowadzić do zagotowania i odstawić do wystudzenia.
    Do masy dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować, w trakcie dodawać po łyżce nutelli i na końcu rum. Smarować wafle i nakładać jeden na drugi, przycisnąć torcik deską do krojenia, obciążyć jeszcze dodatkowo i odstawić na 2 godzinki.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając mleko wg potrzeby. Letnią polewą wysmarować cały torcik.
    Udekorować wg własnego pomysłu, ja zrobiłam kwiatki z cukrowej masy plastycznej, do zabarwienia użyłam barwników spożywczych.

Komentarze

Podobne przepisy