Pissaladiere

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tarta na cieście francuskim.

  • 60 min

Składniki:


  • 300 g ciasta francuskiego
    500 g cebuli
    oliwa z oliwek
    4 ząbki czosnku
    500 g pomidorów bez skórki z puszki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki cukru
    łyżka suszonego majeranku
    kilkanaście filecików anchois
    kilkanaście czarnych oliwek
    sól ,pieprz

Pissaladiere - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Usmażyłem na oliwie z oliwek pokrojona w plasterki cebulę ( do miękkości ). Pod koniec smażenia dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałem osączone z zalewy , posiekane pomidory , koncentrat , cukier , połowę majeranku , pieprz i sól.
    Smażyłem ok. 5 minut , mieszając.

    Wylepiłem formę do tarty ciastem , nakłułem widelcem. Wyłożyłem na ciasto masę cebulową , na wierzchu ułożyłem anchois ( miałem końcówkę więc trochę za mało było aby zrobić kratkę ) , posypałem majerankiem i połówkami oliwek.
    Zapiekałem ok. 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.63 (258 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rolada marchewkowa