300 g ciasta francuskiego
500 g cebuli
oliwa z oliwek
4 ząbki czosnku
500 g pomidorów bez skórki z puszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cukru
łyżka suszonego majeranku
kilkanaście filecików anchois
kilkanaście czarnych oliwek
sól ,pieprz
1.Usmażyłem na oliwie z oliwek pokrojona w plasterki cebulę ( do miękkości ). Pod koniec smażenia dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałem osączone z zalewy , posiekane pomidory , koncentrat , cukier , połowę majeranku , pieprz i sól.
Smażyłem ok. 5 minut , mieszając.
Wylepiłem formę do tarty ciastem , nakłułem widelcem. Wyłożyłem na ciasto masę cebulową , na wierzchu ułożyłem anchois ( miałem końcówkę więc trochę za mało było aby zrobić kratkę ) , posypałem majerankiem i połówkami oliwek.
Zapiekałem ok. 25 minut.
Komentarze