Pita z pieczonym kurczakiem i sosem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka z kurczaka zamarynowałem w marynacie prowansalskiej. Wstawiłem do lodówki na kilka godzin.
Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C, zapiekałem udka w naczyniu żaroodpornym do czasu, aż skórka intensywnie się zrumieniła. Po wyjęciu i ostudzeniu zdjąłem z udek przypieczoną skórę, a mięso oddzieliłem od kości i poszarpałem na mniejsze kawałki.
2.Przygotowałem sos jogurtowy – wszystkie składniki dokładnie wymieszałem, sos wstawiłem do lodówki na ok. godzinę.
Pity po podgrzaniu przekroiłem tak aby powstały kieszenie. Wypełniłem je sałatą, pokrojonym ogórkiem kiszonym i kawałkami udek i przypieczoną skórką, oraz pokrojoną czerwoną cebulą . Na koniec polałem sosem jogurtowym.
Komentarze