Pita z pieczonym kurczakiem i sosem jogurtowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Co prawda pita kupiona, ale farsz i sos to zrekompensował.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 pity
    4 udka kurczaka
    1 czerwona cebula
    sałata karbowana
    ogórek kiszony
    Sos jogurtowy : duży jogurt naturalny
    1 łyżka majonezu
    1 łyżeczka musztardy miodowej
    sól
    świeżo mielony czarny pieprz
    Marynata prowansalska : musztarda dijon – kilka łyżek
    3 wyciśnięte ząbki czosnku
    4 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich
    sól
    pieprz do smaku

Pita z pieczonym kurczakiem i sosem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pita z pieczonym kurczakiem i sosem jogurtowym 1. Udka z kurczaka zamarynowałem w marynacie prowansalskiej. Wstawiłem do lodówki na kilka godzin.
    Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C, zapiekałem udka w naczyniu żaroodpornym do czasu, aż skórka intensywnie się zrumieniła. Po wyjęciu i ostudzeniu zdjąłem z udek przypieczoną skórę, a mięso oddzieliłem od kości i poszarpałem na mniejsze kawałki.
  • Pita z pieczonym kurczakiem i sosem jogurtowym 2. Przygotowałem sos jogurtowy – wszystkie składniki dokładnie wymieszałem, sos wstawiłem do lodówki na ok. godzinę.
    Pity po podgrzaniu przekroiłem tak aby powstały kieszenie. Wypełniłem je sałatą, pokrojonym ogórkiem kiszonym i kawałkami udek i przypieczoną skórką, oraz pokrojoną czerwoną cebulą . Na koniec polałem sosem jogurtowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy