Piwna z porem

0 (0 ocen)

Zupa z charakterem...

Składniki:

  • 2 marchewki
    1 duży por
    2 łyżki mąki
    2 łyżki masła
    200ml bulionu warzywnego
    1/2 litra piwa jasnego
    10 dag kremówki
    2 serki topione ementaler
    1 serek kanapkowy ze szczypiorkiem
    100g mortadeli
    natka pietruszki
    bagietka
    pieprz
    papryka słodka
    sól

Piwna z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę należy oczyścić,pokroić w plasterki.Pora starannie myjemy,siekamy w cienkie krążki.W dużym rondlu rozgrzewamy masło.Dodajemy marchew i pora,smażymy często mieszając około 5 minut.Oprószamy mąką i jeszcze chwilę smażymy mieszając.Mortadelę kroimy,ja zrobiłam krążki i podsmażamy do zrumienienia się.Wlewamy bulion,piwo i kremówkę.Mieszamy.Gotujemy około 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.Dodajemy serki i przyprawy.Pieczywo kroimy,smarujemy masłem i robimy grzanki.

Komentarze

Podobne przepisy