Piwoszki

0 (0 ocen)

Idealne do pochrupania.

Składniki:

  • 75 dag mąki
    szklanka jasnego piwa
    łyżeczka cukru
    5 dag masła roztopionego 2 i ½ gag drożdży
    łyżeczka soli
    rozmącone jajko i suchy mak
    ½ szkl wody
    .

Piwoszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj rozczyn z ½ szklanki wody,cukru,drożdży i 2 łyżek mąki .
    Odstaw na 10-15 minut.
    Kiedy się spieni, wlej piwo o temp. pokojowej, roztopione masło i mąkę z solą.
    Wyrób ręcznie elastyczne miękkie ciasto.
    Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok.1 godziny.
    Formuj podłużne bułeczki, układaj na wysmarowanej blaszce i odstaw na 20 minut. w ciepłym miejscu.
    Posmaruj jajkiem, posyp makiem.
    Piecz 20-30 minut w temp.200 stopni

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy